تبلیغات
انجمن کنترل کیفیت ویژگی های حسی کالا - واژگان و اصطلاحات ضروری در ارزیابی حسی - قسمت دهم
 
انجمن کنترل کیفیت ویژگی های حسی کالا
در نظر سنجی های ماهانۀ این وبلاگ شرکت کنید !
درباره وبلاگ


Sensory Evaluation
and Quality Control
Phone:09177117925
09174567925

مدیر وبلاگ : علی رضا بدل توانا
نظرسنجی
به نظر شما نقش مرحله ارزیابی حسی در کنترل کیفیت کالا تا چه حد است؟








... ادامه مطلب از قسمت نهم.

یادآوری: یک اصطلاح ژنریک یا «نوعی» برای هر نیم رخ، با یا بدون در نظر گرفتن نام تجاری (trademark) و همچنین بصورت جزئی یا کامل(full or partial).

26-4-2- فهرست حسی انتخاب آزاد (Free-choice sensory profile) (اسم)

نوعی فهرست بندی حسی است که هر ارزیاب باید به طور مستقل ویژگی‌های مربوط به یک گروه از نمونه‌ها را انتخاب کند.

یادآوری جمیع نمونه‌ها باید به صورت آماری تقسیم و تخصیص داده شده باشند.

27-4-2- فهرست یا نیم رخ ویژگی بافتی (texture profile) (اسم)

فهرستی است که ویژگی‌های کمی ‌یا کیفی بافت یک نمونه را ارائه ‌می‌کند.

28-4-2- آزمون ارجحیت یا برتری (Preference test) (اسم)

آزمونی است که از بین دو یا چند نمونه، نمونه برتر را مشخص ‌می‌کند.

29-4-2- مقیاس (Scale) (اسم)

واژه ای است که برای بیان معیارهای اندازه گیری و پاسخ دهی بکار ‌می‌رود.

1 -29-4-2- مقیاس پاسخ دهی (Response scale) (اسم)

مفاهیمی ‌هستند (عددی، شفاهی یا تصویری) (numerical, verbal or

pictorial) که ارزیاب باید با استفاده از آن‌ها ، پاسخ کمی ‌را ثبت کند.

یادآوری 1 - در ارزیابی حسی، مقیاس پاسخ دهی یک وسیله یا ابزار برای ضبط واکنش یک ارزیاب نسبت به برخی از ویژگی‌هاست، که ‌می‌توانند به اعداد نیز تبدیل شوند.

یادآوری 2 - واژه «مقیاس» به صورت گسترده معادل اصطلاح «مقیاس پاسخ دهی» استفاده ‌می‌شود.

2 -29-4-2- مقیاس اندازه گیری (Measurement scale) (اسم)

روابطی قراردادی (مانند: ترتیب، فاصله یا نسبت) (e.g ordinal, interval or ratio) بین «یک ویژگی» (مانند: شدت ادراک یک ویژگی حسی) و «اعدادی» است که برای نشان دادن مقادیر شدت آن ویژگی مورد استفاده قرار ‌می‌گیرند. این «اعداد» توسط ارزیاب‌ها ثبت شده و یا از پاسخ آنها استخراج گردیده است.

یادآوری - واژه " مقیاس" به صورت گسترده معادل اصطلاح " مقیاس اندازه گیری" استفاده ‌می‌شود.

30-4-2- مقیاس شدت (Intensity scale) (اسم)

مقیاسی است که برای مشخص کردن میزان قدرت یک ادراک حسی به کار برده ‌می‌شود.

31-4-2- مقیاس رویکرد یا گرایش (Attitude scale) (اسم)

مقیاسی است که برای ثبت گرایشها یا نظرات به کار برده ‌می‌شود.

32-4-2- مقیاس مرجع (Reference scale) (اسم)

مقیاسی است که در آن نمونه‌های مرجع برای تعریف یک ویژگی یا شدتهای خاصی از آن ویژگی، به کار برده ‌می‌شود.

33-4-2- مقیاس خوشایندی یا کام‌پذیری (Hedonic scale) (اسم)

مقیاسی است که برای بیان درجه دوست داشتن یا دوست نداشتن (likes or dislike) به کار برده ‌می‌شود.

34-4-2 - مقیاس دو قطبی (Bipolar scale) (اسم)

مقیاسی است که دو انتهای آن مخالف و مقابل یکدیگرند. برای مثال : مقیاس بافتی که دامنه آن از  درجه «سخت» تا «نرم» ‌می‌باشد.

35-4-2- مقیاس یک قطبی (Unipolar scale) (اسم)

مقیاسی است که تنها یک توصیف کننده در یک انتها خود دارد.

36-4-2- مقیاس ترتیبی (Ordinal scale) (اسم)

مقیاسی است که در آن ترتیب مقادیر تخصیص داده شده، با ترتیب شدت‌های ادراک شده از هر ویژگی مورد بررسی، مرتبط ‌باشد.

37-4-2- مقیاس فاصله ای (interval scale) (اسم)

مقیاسی است که علاوه بر داشتن خصوصیات یک مقیاس ترتیبی، فاصلۀ تفاوت مقادیر عددی روی آن با فاصلۀ تفاوت شدت‌های حسی اندازه گیری شده برابر است.

38-4-2- مقیاس نسبی (Ratio scale) (اسم)

مقیاسی است که دارای ویژگی‌های مقیاس فاصله ای ‌می‌باشد و علاوه بر آن نسبت بین مقادیر تخصیص داده شده به دو محرک، با نسبت شدت‌های درک شده از دو محرک برابر است.

39-4-2- خطای ارزیابی (Error of assessment) (اسم)

اختلاف بین مقدار مشاهده شده (ارزیابی شده) و مقدار واقعی است.

40-4 -2- خطای تصادفی (Random error) (اسم)

خطاهای غیر قابل پیش بینی است که میانگین آن‌ها صفر است.

یادآوری - منظور ، خطای تصادفی در ارزیابی حسی است.

41-4-2- سوگیری یا سمت گیری (Bias) (اسم)

خطاهای سیستماتیک هستند که ‌می‌تواند مثبت یا منفی باشند.

یادآوری - منظور انحراف در کار  ارزیابی حسی است.

42-4-2- سوگیری ناشی از پیش داوری (Expectation bias) (اسم)

انحرافی است که از پیش داوری ارزیابها ناشی ‌می‌شود.

43-4-2- اثر‌هاله ای (Halo effect) (اسم)

وضعیت خاصی است که ارزیابی یک ویژگی از نمونه، اعم از خوشایند یا ناخوشایند، منجر به القاء ارزیابی خوشایند یا ناخوشایند برای دیگر ویژگی‌های همان نمونه که هم زمان مورد توجه قرار گرفته اند، ‌می‌شود.

44-4-2- مقدار حقیقی (True value) (اسم)

مقدار مشخصی است که انتظار ‌می‌رود ارزیابی‌ها آن را تخمین بزنند.

45-4-2- منبع نور استاندارد (Standard illuminant) (اسم)

منبع نوری مربوط به دامنه ای از نور‌های طبیعی یا مصنوعی است که برای رنگ سنجی استفاده ‌می‌شود و  از سوی کمیته بین المللی مسائل مربوط به نور (the International

Lighting Commission CIE) تعیین ‌می‌گردد.

... ادامه مطلب در قسمت یازدهم





نوع مطلب : واژگان و اصطلاحات ضروری در ارزیابی حسی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
یکشنبه 28 دی 1393 01:36 ب.ظ
با سلام و خسته نباشید ضمن تشكر از مطالب مفید سایت شما,خواهشمندم در صورت امكان فایلی برای ارزیابی حسی و كیفی اختصاصی پنیر در اختیار من قرار دهید با سپاس
علی رضا بدل توانا
ضمن تشکر از پیام شما
همانطور که می دانید برای ارزیابی حسی اصولی وجود دارد که با استفاده از آن می توان در مورد کالاهای مختلف اقدام به ارزیابی حسی نمود
در درجه اول باید مشخص نمایید که به دنبال یافتن پاسخ برای چه سوالی هستید و بعد بر اساس سوال می توان نوع آزمون و روش و نیازمندی های آن را مشخص نمود
برای ارزیابی لبنیات استاندارد هایی هم در IDF و هم در ISO وجود دارد ولی پیش از آن اصول علمی ارزیابی حسی را باید فراگرفت من نمونه ای از استاندارد ارزیابی بستنی را دارم که می تواند برای شروع و فراگیری کلیات مفید باشد. امیدوارم مفید واقع شود
فایل را به آدرس ایمیلتان ارسال کردم
سوال دیگری داشته باشید در خدمت هستم
با تشکر
توانا
09177117925
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


ابزارها
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
 
 
 

پیچک