تبلیغات
انجمن کنترل کیفیت ویژگی های حسی کالا - واژگان و اصطلاحات ضروری در ارزیابی حسی - قسمت دوم
 
انجمن کنترل کیفیت ویژگی های حسی کالا
در نظر سنجی های ماهانۀ این وبلاگ شرکت کنید !
درباره وبلاگ


Sensory Evaluation
and Quality Control
Phone:09177117925
09174567925

مدیر وبلاگ : علی رضا بدل توانا
نظرسنجی
به نظر شما نقش مرحله ارزیابی حسی در کنترل کیفیت کالا تا چه حد است؟








..... ادامه مطلب

 

30-1-2-دلپذیری یا گوارایی (Palatability) (اسم)

کیفیتی از فرآورده است که آن را برای خوردن یا نوشیدن، خوشایند ‌می‌کند.

31-1-2- روان-تنی (Psychophysics) (اسم)

مطالعه ارتباط بین تحریکات قابل اندازه گیری و پاسخ‌های حسی متناسب با آنهاست.

32-1-2- سنجش بُویشی (Olfactometry) (اسم)

سنجش پاسخ ارزیاب‌ها به محرک بُویشی است.

یادآوری - سنجش بویشی مربوط به ارزیاب‌ها ‌می‌باشد.

33-1-2- بُویش سنج (Olfactometer) (اسم)

ابزاری است که محرک‌های بویایی را در شرایط تکرارپذیر، به ارزیاب‌ها ارائه ‌می‌کند.

34-1-2- رایحه سنجی (Odorimetry) (اسم)

سنجش میزان رایحه مواد است.

35-1-2- مواد بودار (Odorant) (اسم)

موادی هستند که ترکیبات فرّار آن ‌می‌توانند به وسیله دستگاه بویایی (شامل اعصاب)، درک شوند.

36-1-2- کیفیت (Quality) (اسم)

مجموعه مشخصات و ویژگی‌های یک فرآورده، فرآیند و یا خدمت است، که قابلیت برآوردن رضایت از مصرف آن فرآورده یا خدمت ارائه شده را، بیان ‌می‌کند.

37-1-2- عامل کیفیت (Quality factor) (اسم)

یک مشخصه یا ویژگی است که از بین بقیه مشخصات یا ویژگی‌ها، برای بررسی کیفیت کل فرآورده انتخاب شده است.

38-1-2- رویکرد یا نگرش (Attitude) (اسم)

نحوه پاسخ دادن در یک روش گرفته شده، نسبت به گروهی از اهداف یا نظرات است.

39-1-2- جویدن (Mastication) (اسم)

عمل خردکردن، نرم کردن و آسیاب کردن با استفاده از دندان‌هاست.

 

2-2- واژگان مربوط به حواس پنج گانه

1-2-2- گیرنده (Receptor) (اسم)

بخش ویژه‌ای از یک اندام حسی است که به یک محرک مشخص پاسخ ‌می‌دهد.

2-2-2- محرک (Stimulus) (اسم)

هر آن چه که باعث تحریک گیرنده ‌می‌شود.

3-2-2- درک یا دریافت (Perception) (اسم)

آگاه شدن از اثراتی که به وسیله یک یا چند محرک حسی ایجاد ‌می‌شود.

4-2-2- احساس (Sensation) (اسم)

واکنش روان-تنی ناشی از تحریک حسی است.

5-2-2- حساسیت (Sensitivity) (اسم)

توانایی درک، تشخیص و یا تفکیک کمی‌و/ یا کیفی یک یا چند محرک به وسیله اندام‌های حسی است.

6-2-2- سازگاری حسی (Sensory adaptation) (اسم)

تغییر موقت حساسیت دستگاه حسی ناشی از تحریک مداوم و/ یا تکراری می باشد.

7-2-2- خستگی حسی (Sensory fatigue) (اسم)

نوعی سازگاری حسی است که با کاهش حساسیت نیز همراه است.

8-2-2- شدت (Intensity) در مقولۀ احساس (اسم)

بزرگی حس درک شده است.

9-2-2- شدت در مقولۀ محرک (اسم)

بزرگی محرک است که باعث درک احساس ‌می‌شود.

10-2-2- تیزحسی (Acuity) (اسم)

توانایی تمایز تغییرات کوچک ایجاد شده در محرک‌هاست.

11-2-2- چگونگی و کیفیت (Modality) (اسم)

چگونگی دریافت حسی (اسم)

احساسات ایجاد شده به واسطه هر یک از سیستم‌های حسی است. برای مثال: چگونگی شنوایی، بویایی، چشایی، لامسه و بینایی .

12-2-2- مزه (Taste) (اسم)

احساسی است که به وسیله عضو حس چشایی، پس از تحریک با مواد محلول خاص درک ‌می‌شود.

یادآوری - این واژه نباید به جای واژه "طعم" که ترکیبی از حواس بویایی، چشایی و احساسات ناشی از تحریک عصب سه قلو (Trigeminal) ‌می‌باشد به کار برده شود. در زبان غیر رسمی ‌این واژه باید در ترکیب با یک واژه کیفی، استفاده شود. برای مثال: مزه کهنگی (Musty)، مزه تمشک (Raspberry)، مزه چوب پنبه‌ای (Corky).

13-2-2- چشایی (Gustatory) (صفت)

صفتی است که مربوط به حس چشائی ‌می‌باشد.

14-2-2- بُویشی (Olfactory) (صفت)

صفتی است که مربوط به حس بویایی ‌می‌باشد.

15-2-2- بوئیدن (To smell) (فعل)

عمل دریافت یا درک یک بو است.

16-2-2- لمس (Touch) (اسم)

حس لمس کردن (بساوایی) است.

17-2-2- دیدن (Vision) (اسم)

حس بینایی است.

18-2-2- شنیداری (Auditory) (صفت)

صفتی است که مربوط به حس شنوایی ‌می‌باشد.

19-2-2- احساسات سه گانه یا ناشی از تحریک عصب سه قلو (Trigeminal sensation) (اسم)

تحریک چندگانه دهانی بینی (Oro-nasal chemesthesis) (اسم)

احساسات ناشی از تحریک دهان، بینی یا گلو توسط یک محرک شیمیایی است. برای مثال : احساس تندی ناشی از تُرب کوهی (Horseradish)

20-2-2- حس پوستی یا جلدی (Cutaneous sense) (اسم) ، لامسه‌ای (Tactile) (صفت)

حسی است که گیرنده‌های آن در پوست یا لایه‌های سطحی آن (یا در لایه‌های مخاطی Mucous membranes) قرار دارند و منجر به دریافت تحریکات ناشی از تماس، فشار ،گرما، سرما و درد ‌می‌شوند.

21-2-2- حس تغییرات دمایی ناشی از مواد شیمیایی (Chemothermal sensation) (اسم)

احساس سرما یا گرمای به وجود آمده به وسیله برخی مواد است که مربوط به دمای آن مواد نمی‌باشد. برای مثال  این احساس در تماس با موادی مثل کپسایسین (Capsaicin) (گرما) یا منتول (Menthol) (سرما) ایجاد ‌می‌شود.

22-2-2- احساس چندگانه بدنی (Somesthesis) (اسم)

احساساتی مرکب از فشار (لمس)، حرارت و درد است که توسط گیرنده‌های موجود در پوست و لب‌ها ، مخاط دهان (Mucosa)، زبان، کام و غشاء بافت‌های اطراف دهانی (Periodontal membrane) دریافت ‌می‌شوند.

یادآوری: این اصطلاح نباید با اصطلاح «حس ناشی از حرکت» (Kinaesthesis) اشتباه شود.

23-2-2- گیرنده‌های لمسی احساس چندگانه بدنی (Tactile somesthetic receptors) (اسم)

گیرنده‌هایی در پوست، مخاط زبان، دهان و گلو هستند که مشخصات هندسی مواد غذایی را همان گونه که در ظاهر آن بازتاب ‌می‌یابد، دریافت ‌می‌کنند.

24-2-2- حس ناشی از حرکت (Kinaesthesis) (اسم)

احساس مربوط به موقعیت، جابه جایی و کشش بخش‌هایی از بدن است که توسط اعصاب موجود در عضلات، تاندون‌ها و مفاصل درک ‌می‌شود.

یادآوری - این اصطلاح نباید با اصطلاح احساس چندگانه بدنی اشتباه شود (مطابق بند 2.22).

 

......ادامه در قسمت سوم

 





نوع مطلب : واژگان و اصطلاحات ضروری در ارزیابی حسی، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
جمعه 31 شهریور 1396 07:10 ب.ظ
I was wondering if you ever considered changing the structure of your site?
Its very well written; I love what youve got to say.

But maybe you could a little more in the way of content so people could
connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
Maybe you could space it out better?
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


ابزارها
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
 
 
 

پیچک